TRANSPORT GRATUIT la comenzi peste 150 lei                                    Contactati-ne pentru comenzi personalizate  !

Bun venit, Autentificare         Inregistreaza-te
 
vita juwel
nici un produs in cos

PIRITA

Pirita este sulfura feroasa. Numele piritei provine din limba greacă πυρ pyr care inseamna foc, deoarece se poate folosi pentru aprinderea focului - cu ajutorul unui amnar (de cremene) se desprind așchii dintr-o bucată de pirită, care se aprind și ard.

Culoare : galben-auriu, galben ca alama, adesea cu reflexe galbui-brune sau irizatii; uneori culoare bruna datorita transformarii superficiale in limonit (oxi-hidroxid de fier hidratat);

Duritate : 6 - 6,5;

Formula chimica : FeS2;

Efecte:

   Dinamizanta si mobilizatoare, pirita cristalizeaza vointa, imprima structura si coerenta, ferecand individul fata de potopul amintirilor, care il imprastie, ii disipeaza vointa si fortele - il pune pe picioare, conferindu-i siguranta curajoasa a puterii rabdatoare. Il ajuta sa-si configureze un tel clar, intru realizarea caruia sa actioneze tenace si hotarat, fara a se mai lasa deviat, risipit si diluat de interactiunile cu lumea de afara ori absorbit de valtoarea rememorarilor (ocazii, locuri si mai ales personalitati ale caror opinii si sugestii le-a apreciat).

   Organizeaza vulcanicele influxuri energetice, dispunandu-le dupa linii de actiune precise, dirijate aidoma dupa toate directiile spatiului, imprimand o tendinta unitara, coerenta: niciun detaliu nu este scapat din vedere, totul este exact si eficient gandit si oranduit - este amprenta sistemului de cristalizare cubic, numit si izometric, adica la fel pe toate cele trei directii, si care genereaza numai forme inchise: indiferent de influentele exterioare, individul ramane la fel pe toate directiile; indiferent dupa ce directie sufla vantul ori curge apa, el ramane acelasi, urmandu-si telurile, fara a se risipi in extravagante. Este precum o formatie de lupta inchisa, care actioneaza disciplinat, ramanand unitara - soldatii care o formeaza nu parasesc randurile, nu se lanseaza in atacuri, provocati fiind de dusmanii care ii atata din toate directiile, ci raman solidari, scut langa scut, inaintand implacabil spre victorie. De aceea, pirita este utila pentru individul influentabil din cauza vanitatii, caruia i s-au infiltrat in structura reminiscentele glorificate ale contactelor de altadata, fragilizandu-l si stergandu-i contururile.

   Tenta aurie a piritei o face sa semene oarecum cu aurul; de aceea, a fost folosita pentru a-i insela pe ignoranti - era chiar numita "aurul prostilor"; in realitate, din punct de vedere magic, ea chiar poarta ceva din rezonanta aurului, fiind incarcata cu energie solara, masculina, yang: de aceea, poate fi folosita, in scopuri magice, drept substitut pentru aur - la un pret, desigur, mult mai mic, astfel incat cel care parea pacalit, iese in avantaj. Astfel se explica utilizarea piritei pentru a evita inselaciunea si, mai ales, pentru a o intoarce in propriul beneficiu.

   Pirita transmite dorinta de a rezolva, de a manifesta, de a realiza un lucru, cu o stare masculina, de efervescenta - aduce focul activ, perseverenta in actiune, celui ineficient in fapte, dintr-un exces fie de aer (agitatie, neincredere, superficialitate, teama, imprastiere), fie de apa si pamant (melancolie, lene, fixitate). Pirita insufla individului increderea ca poate convinge o lume inreaga de adevarul ideilor sale, ca poate infrunta chiar muntii, doborand orice obstacol, luand taurul de coarne si actionand pieptis, confruntandu-se fata-n fata, cu orice greutate, cu orice dusman. Este, mai degraba, o forta bruta, focul vietii pulsand, energia vitala frematatoare intr-o forma putin rafinata,  cristalul avand evidente rezonante martiene. Nu este insa expresia originarului, a inceputului, dupa cum nu simbolizeaza nici incheierea unui proces, forma finala, desavarsita. Este etapa intermediara, de transformare si metabolizare, de prelucrare si utilizare eficienta, forta de actiune. Indeparteaza depresia, frica si slabiciunea; regleaza circulatia. In plan fizic, favorizeaza procesele digestive si activitatea enzimatica, fiind benefica pentru stomac (inclusiv ulcer) si intestine.

   Pirita are asonanta notiunilor de utilaj si industrie, de activitate si munca sustinuta, favorizand sesizarea aspectului util si folosirea lui directa si productiva.  Aplicarea practica este o etapa superioara a procesului de cunoastere, desi nu ultima (nu presupune neaparat si o intelegere profunda a substratului teoretic sau subtil). Pirita aduce, intr-adevar, o anumita deschidere mentala, care vizeaza insa acumularea de cunostinte cu finalitate lucrativa, ascutirea mintii pentru a descoperi si intelege mecanismele fenomenelor (chiar si a celor subtile); procesul de invatare are un scop clar delimitat. In acest sens, este adecvata pentru cel aerian, agitat, cu o structura mentala speculativa, dispus sa teoretizeze, dar lipsit de pragmatism, care vorbeste mult si incalcit (elimina tulburarile de vorbire; este recomandata si in afectiuni laringiene), dar face prea putin, dezordonat si imprastiat; care se impiedica in vorbe si se opreste la fiecare pas, dubitativ, punandu-si nenumarate intrebari, prada ezitarilor si sovaielilor; care nu poate pasi in lumea concreta, ratacit fiind intr-o intortocheata lume abstracta. Este insa cel putin la fel de utila si pentru cel apos, atasat de reminiscente, incapabil sa treaca mai departe, sa-si continue drumul - il determina sa nu se mai uite inapoi, ci doar inainte, sa persevereze, sa mearga hotarat, fara a intoarce capul spre trecut, depasindu-si regretele si nostalgiile, aderentele si inertia; il face sa debarce in teritoriul necunoscut, pentr a-l explora si a-l cuceri, fara sa-si lase insa cale de intoarcere si fara sa admita esec; isi arde corabiile in spate si distruge puntile peste care a apucat sa treaca, ca sa nu cedeze tentatiei de a bate in retragere; urca pe o scara si fiecare trapta pe care a urcat-o deja se topeste, de parca ar fi fost de ceara. Aduce ordine eficace si configurare: proiecteaza cubic, in tridimensionalitate, unghiuri precise si muchii de lumina metalizata, construind, astfel, o structura usoara, nu atat de rezistenta, cat de actiune. Durabilitatea vine nu din soliditate statica, ci din adaptarea dinamica (precum fortareata mobila). Protejeaza asemenea unei platose, dar nu ca un zid masiv. Este precum un ecran care indeparteaza radiatiile nocive (subtile si grosiere), dar a carui eficienta tine in primul rand de superioritatea tehnologiei si mai putin de grosime.

   Se considera ca atrage noroc, bani, bogatie. A fost folosita in tehnicile divinatorii; pentru a amplifica energia subtila a plantelor tamaduitoare; pentru deschiderea catre mesajele subconstientului. Purifica sangele si tractul respirator superior; este utila in amigdalita si in afectiunile pulmonare. Favorizeaza digestia, actionand mai ales asupra portiunilor proximale ale intestinului subtire. Este recomandata si pentru leziunile preneoplazice. Este benefica pentru starile de suprasolicitare nervoasa si psihica care duc la epuizare. Aduce stabilitate si favorizeaza priza asupra realitatii concrete, materiale.