TRANSPORT GRATUIT la comenzi peste 150 lei                                    Contactati-ne pentru comenzi personalizate  !

Bun venit, Autentificare         Inregistreaza-te
 
vita juwel
nici un produs in cos

TOPAZ

Topazul este numit si "diamantul sasesc" (de la sasi); dupa relatarile naturalistului roman Plinius, numele mineralului provine de la insula "Topazos" din Marea Rosie. De fapt acolo nu s-a gasit nici un topaz ci olivina cu care a fost confundat. O alta sursa a numelui provine dintr-o scriere sanscrita tapas ce inseamna "foc". 

Culori : variate - incolor, alb, gri, albastrui, verzui, galbui, roz, maroniu-galbui. Cel mai frecvent este cel bleu-ciel, cel mai rar este topazul roz.

Duritate : 8;

Formula chimica : Al2[(SiO4)(F,HO2)];

Provenienta : Brazilia, Cehia, Norvegia, Suedia, Japonia, Mexic, SUA, Sri Lanka, Birma, Pakistan.

Efecte :

   Util pentru cel care, cautandu-si pozitia in cadrul relatiilor cu semenii, este incapabil sa-si recunoasca rolul, identitatea si vointa, confundandu-le cu ale celor din jur si asumandu-si, drept proprii, valorile, principiile, nazuintele (sau interesele), inevitabil marginite, ale unei anumite categorii umane; pe acestea le ia drept etalon in autoevaluare, abordandu-le insa cu o atitudine de tipul tot sau nimic; amplifica pana la exces importanta pe care le-o/si-o acorda, pentru ca, apoi, sa le/se desconsidere complet. Atribuindu-le, egotic, valabilitate absoluta, isi hraneste vanitatea cu iluzia ca are dreptul de a le trambita suprematia, pana cand, satula de aceasta amagire, tot infatuarea il face sa-si aroge dreptul de a le darama si defaima. Incapabil sa vada ansamblul ori sa perceapa sensul general, este absorbit intru totul de aceste teluri limitate (care devin pentru el ceva vital, organic, indispensabil), fie ca le sustine, fie ca le respinge : intai li se dedica fanatic, lupta pentru a le impune, hiperbolizandu-le insemnatatea (si, totodata, pe aceea a propriei persoane). Ingamfarea ascunde insa fragilitate si, exagerata dincolo de orice limita, hraneste viermele indoielii, care o roade pe dinauntru, pana cand, prea gaunoasa, se naruie si degenereaza in negarea valorilor si a ideilor (si, inevitabil, a propriei fiinte) pana atunci adulate habotnic. Ajunge sa incalce, sa distruga, sa renunte la orice concepte si ierarhii, dispretuind totul - de fapt, pe sine insusi. Sunt aceleasi arme, intoarse insa impotriva fostului obiect al devotamentului, chiar daca  aceasta il duce la izolarea de ceilalti; aceeasi intoleranta, egotica si impulsiva, rasfranta insa in sens opus, marginindu-i interactiunea cu exteriorul la inflexibilitatea unor norme rigide si a unor reactii stereotipice. Sub actiunea cristalului insa, acest extremism intransigent, degenerand in nihilism, este sublimat in renuntarea la iluziile, si ratacirile trecutului, la vechea personalitate si la sistemul de valori, perimat; astfel, omul renaste, abandonand orice conditionare, se avanta spre descoperirea adevarului ultim pe calea care este, pentru el, cea mai scurta. Tendinta instinctuala la actiuni excesive si atitudini radicale, mergand pana la separarea psihotica de restul lumii, este distilata, in aspiratia spre absolut, in bucuria pura, originara, de a exista dincolo de timp si spatiu, de a se identifica cu dorintele si nevoile celor din jur, percepand totalitatea in unitate, abandonandu-si egocentrismul si daruindu-se idealurilor eterne de bine, dreptate si adevar. Confuzia se metamorfozeaza in capacitatea de a distinge ceea ce este bun din influentele exterioare. Stapan pe sine, recunoscandu-si valoarea si drepturile, distincte de convenientele vreunui grup uman, se diferentiaza  de ambianta, redobandindu-si stabilitatea si autonomia. Calea cea mai directa, spre regasirea de sine este cea a regenerarii launtrice printr-o continua abnegatie a discernamantului.

   Topazul pune in circulatie seva vitala si hraneste individul cu plinatatea ei vivace, vindecandu-l de instrainare si ajutandu-l sa renasca drept el insusi. Boala inseamna alterare de identitate, indepartare de adevarul sinelui, incorsetare, fragmentare si rigidizare sub imperiul influentelor si al perturbarilor straine. Vartejurile si fluxurile exterioare, absorb constiinta si ii scindeaza integritatea. O pun in rezonanta cu prejudecati si conveniente, care ii faramiteaza autenticitatea. O napadesc cu temeri, crispari si atasamente comune, care o imping sa se cantoneze in comoditatea unor tipare comportamentale. Dimpotriva, in sanatate, omul se regaseste tot, ca o unica respiratie pulsand de viata, in prospetimea inventiva a adaptabilitatii creatoare. Cristalul il inunda cu limpezimea reavana a unui rasarit de toamna. Soarele se scurge prin mierea diminetii curate, nascandu-se umed printre castanii ingalbeniti. Rugina aurie a frunzelor tihneste dogoarea verii, filtrand-o parca in cautarea echilibrului. Dupa trepidanta invapaiere estivala, doldora de felurite experiente, dar exteriorizanta, focul a fost acum domolit si potrivit atat cat trebuie pentru ca, in retorta prefacerii launtrice, dospirea materiei brute sa nasca aurul cunoasterii de sine. In procesul devenirii, coacerea interioara poarta individul catre armonia interioara.

   Topazul insufla sentimentul de "exact cat trebuie", aducand echilibru si bunastare, alaturi de multumirea sufleteasca a telului implinitor. Are generozitatea cumpatata a unui rege chibzuit, care, stiind masura tuturor lucrurilor, daruieste ce si cat ii trebuie fiecaruia dintre supusii sai. Este intelepciunea focului regenerator, din care se nasc limpezimea si libertatea interioare. Efortul excesiv risca sa deturneze individul de la adevaratul lui scop, devenind, cand incrancenarea depaseste norma bunului simt, un scop in sine, si nu un mijloc. Perseverenta este esentiala, iar intensitatea trebuie sa fie nici prea mica, nici prea mare; prea mica fiind, rezultatele sunt firave si nu permit atingerea si depasirea acelui prag care marcheaza saltul calitativ, trecerea intr-o etapa superioara; prea mare, genereaza incrancenare obidita si infumurare dispretuitoare, a caror funingine manjeste perspectiva adevaratului scop. Zglobie, cristalina si plina de viata, forta transformatoare a feminitatii jucause daruieste cunoastere, invatandu-ne un mod de a fi destins si firesc, prin perceperea rafinata a universului launtric si a celorlalti. Cristalul este recomandat celor care stiu ce vor, ajutandu-i sa-si atinga telurile repede si fara pericole, urmand calea directa a energiei irupand spontan, sub pulsatia iubirii, cu inima saltand fericita in exuberanta bucuriei de a trai. O tehnica utila in acest sens consta in a focaliza asupra unui topaz intentiile si dorintele benefice si de a le proiecta apoi, prin intermediul cristalului, catre intregul univers. Se configureaza astfel circumstantele favorabile implinirii lor - omul se manifesta creator, plamadind, din generozitatea aspiratiilor lui elevate, un univers de fericire luminoasa.

   Cristalul mobilizeaza resursele latente de refacere si reintinerire prin punerea in efervescenta a energiei stagnate, mai ales de pe nivelul apei (in primul rand cea erotica). Readuce la viata, da un nou suflu si elan. Dinamizand si regland circulatia prin caile subtile, stimuleaza si curgerea fluidelor prin traiectele grosiere, mentinand, astfel, tineretea structurii, atat fizice, cat mai ales eterice (bioenergetice) si astrale (mental-emotionale). Pentru aceasta, este indispensabila descatusarea trairilor si gandurilor reziduale: altminteri se intepenesc, determinand colmatarea canalelor subtile, cu incetinirea progresiva a tuturor proceselor, pana la blocarea iremediabila si ireversibila a circulatiei si rigidizarea in anumite tipare comportamentale - acesta este substratul imbatranirii si al mortii; topazul elimina baltirea si indeparteaza toxinele subtile si grosiere; sublimeaza patimile si tensiunile, aducand impacare si bucurie, echilibru emotional. Tineretea si viata inseamna curgere, bucurie si deschidere catre nou, catre transformare si adaptare,intr-un perpetuu proces de reinnoire. Oamenii au varsta propriilor artere: cat timp le raman vasele permeabile si elastice, iar impulsurile nervoase circula cu aceeasi rapiditate, ei isi pastreaza prospetimea, spontaneitatea si flexibilitatea. Eterul, spatiul gol, dar dotat cu functie si structurat de linii de camp, este constientul esential al canalelor subtile - vectori de actiune, care, prin insasi natura lor, stimuleaza circulatia. Topazul elibereaza individul de povara intunecata a nelinistii, il ridica din suferinta apasatoare a bolilor, ocrotindu-l si calauzindu-l, redandu-i echilibrul si armonia, siguranta si stabilitatea. Miscarea luminii, franta in reflexii si reverberatii, fluidizeaza sabloanele, dizolvandu-le in misterul senzual al feminitatii - candoare suava, vesela si amagitoare.

   Actiunile in plan subtil, energetic si fizic ale topazului sunt circumscrise aceleiasi idei de baza - regenerarea: astral si eteric, protejeaza de influxurile joase generate de invidie si intrigi, magie neagra, farmece, agresiuni subtile ori grosiere si consecintele lor; la nivel fizic, protejeaza de accidente, incendii si diverse alte calamitati domestice; de boli in general, leziuni, traumatisme si traume; faciliteaza recuperarea dupa boli psihice (depresie si diverse alte nevroze sau chiar psihoze, tulburari afective, alcoolism, dislexie), suparare in general, oscilatii temperamentale, instabilitate emotionala, trairi perturbatoare, fie ele de aer (teama), de foc (manie, pasiuni inrobitoare) ori de apa (lacomie, apatie), perioade/stari de suprasolicitare, agresiune ori epuizare, psihica (apatie), energetica sau fizica (repararea tesuturilor, dupa boli distructive - tuberculoza, ulcer etc.; creste pofta de mancare si chiar amplifica si rafineaza perceptiile gustative); emanand lumina si caldura, are o actiune generica de eliminare  a tensiunilor, durerilor si suferintelor; elimina cosmarurile si somnambulismul. La aceste efecte contribuie si reglarea fluxului limfatic, a digestiei si metabolismului (faciliteaza reducerea excesului ponderal) si a sistemului endocrin (inclusiv functia epifizei, tiroidei - util la pacientii cu gusa - etc.). Foarte importanta este actiunea benefica asupra sangelui: il pune in miscare si elimina deseurile, ceea ce se repercuteaza benefic asupra intregului organism. Asa se explica eficienta in bolile hematologice, inclusiv in hemoragii, si in suferintele metabolice (dislipidemii, obezitate, ateroscleroza, hiperuricemie, inclusiv guta). Este benefic in refacerea capacitatii de autoprotectie a organismului (a carei epuizare se manifesta prin aparitia leziunilor preneoplazice sau chiar neoplazice incipiente). Favorizeaza reconstruirea structurii osoase (benefic mai ales pentru coloana vertebrala) si a structurilor articulare, mai ales a cartilajelor (artroze, dar si artrite; este util pentru durerile reumatice). Este recomandat in hemoroizi; in bolile venerice. Aduce bani si bogatie in general, prosperitate. Atrage iubirea si favorizeaza comunicarea cu planurile subtile. Se spune ca faciliteaza descoperirea acumularilor subterane de apa.