TRANSPORT GRATUIT la comenzi peste 150 lei                                    Contactati-ne pentru comenzi personalizate  !

Bun venit, Autentificare         Inregistreaza-te
 
vita juwel
nici un produs in cos

TURMALINA

Turmalina (sau turmalinul) este un cristal semipretios cu o structura chimica variabila, un silicat complex de aluminiu si bor. In locul atomilor de aluminiu se pot substitui in diverse proportii atomi de sodiu, calciu, magneziu, fier, litiu etc, determinand variatii in proprietatile fizice ale cristalului.

Termenul turmalina a ajuns in limba romana din alte limbi europene (in germana turmalin, franceza tourmaline). La origine se afla insa cuvantul sinhalez (limba majoritara vorbita in Sri Lanka) turamali, insemnand „piatra care atrage cenusa”, ceea ce reflecta proprietatile piroelectrice ale turmalinei.

 Culoare : de obicei turmalinele au culoare inchisa: neagra (schorl), negru-brun sau negru-albastru (varietatile cu Fe); pe masura ce continutul de Fe scade, culoarea se deschide, spre albastru, verde, rosu, de diverse nuante: albastru inchis sau albastru (indigolit), albastru de Berlin si transparent (safir brazilian), verde (verdelit), verde si transparent, rosu si transparent (rubelit), violet-rosu, roz-rosu, galben, galben ca mierea (peridot de Ceylon), galben-brun, brun pana la verde (dravit) rareori albe sau incolore (acroit).

Duritate : 7 - 7,5;

Formula chimica : Na[Fe,Mg,Ca,Mn,(Li+Al)]3(al,Fe)6(OH)4(BO3)3(SiO3)6;

Provenienta : Norvegia, Marea Britanie, Groenlanda, Afganistan, SUA, Brazilia;

Efecte :

   Turmalinele pun individul in acord cu legile universale, sublimand, astfel, tendinta de izolare in puritatea idealista a universului  launtric. Corelat cu aceasta, ele feresc de orice tip de agresiuni: subtile (astrale inferioare; asigura un somn linistit), eterice (protejeaza de efectele nocive ale radiatiilor telurice; sunt benefice in cancer) ori grosiere (regleaza si dinamizeaza sistemul imunitar); de asemenea, regleaza sistemul endocrin. Asigura un aport de energii elevate, prin care ridica nivelul de vibratie al intregii structuri psihoenergetice. In felul acesta, elimina rezonantele negative din aura, indepartand influentele nocive, si revarsa, in intreaga structura, un suvoi de energie vindecatoare, desteptand-o la viata si trezindu-i constiinta - de aceea, se considera ca actioneaza asupra cauzei chiar si in bolile cu determinism genetic.

   Calmeaza nervii, inlatura trairile negative: frica si mania, tensiunea si anxietatea, mahnirea nascuta din atasament, durerea pricinuita de pierderea unei fiinte, pozitii, situatii ori a unui obiect. Amplifica puterea de constientizare si de concentrare, confera discernamant si inspiratie, puterea de a intelege dincolo de aparente, de a vedea esentialul in fiecare situatie. Pe de alta parte, sporesc aptitudinea de a-i inluenta benefic pe ceilalti, amplificand capacitatea de exprimare si insufland darul elocintei - forta charismatica.

   Turmalinele aduna constiinta intr-un flux spre inalt (aspectul columnar al cristalelor si striatiunile verticale sunt expresive pentru aceasta), conferidu-i aptitudinea de a se  manifesta, de a se exprima, prin focalizarea si concentrarea ascendenta a energiilor. Echilibreaza cele doua emisfere cerebrale si toti centrii de forta (mai ales in corelatie cu diversitatea cromatica). Actiunea lor este tonica, energizanta, revitalizanta si verticalizanta, fiind utile pentru bolile consumptive, debilitante (tuberculoza etc.).

   Turmalinele de culoare inchisa sunt utile pentru cel care isi supracompenseaza sovaiala, descurajarea si confuzia printr-o bravada a agresivitatii: temandu-se ca opiniile exterioare i-ar putea accentua nehotararea si incertitudinile, el prefera sa treaca brutal peste ele, ignorandu-le. Turmalinele care contin fier favorizeaza sublimarea acestei duritati, ce nu tine cont de nimeni si nimic, in perseverenta si fermitate, in tenacitatea de a actiona, responsabil si matur, spre indeplinirea menirii sale, fara a se mai lasa deturnat de defetismul mediocritatii. Acest proces vizeaza mai ales aspectele pragmatice, concrete, tinand de planurile joase (bazal si volitiv) - in cazul turmalinei negre; si predominant domeniul gandurilor/sentimentelor, al exprimarii de sine si al creativitatii - in cazul turmalinei albastre.

   Turmalina neagra mai este numita si "schorl". Bagheta de turmalina neagra evoca imaginea unui turn de aparare, strajuind o fortareata, cladit din blocuri masive de piatra, implantat solid in stanca si inaltandu-se semet. Impresioneaza precum nemiscarea unui munte, netulburat de varfurile de opinie ori de ploile amagirilor: are masiv rezonanta pamantului si vastitatea durabila a fundatiei si totusi strapunge vazduhul, impetuos, spre inaltimi ametitoare. Este cel mai inradacinat in jos, in teluricul materiei grosiere, dar si cel mai avantat in sus, in elevarea infinitului.

   Realizarile marcante, sunt cele cladite pe o baza temeinica. Asimilarea subtilului este posibila doar dupa deplina stapanire a grosierului, dupa cum realitatea ultima este accesibila doar celui care s-a imbibat de lumea materiala. Inima universului este sursa oricarei puteri. Unit cu ea, individul nu se mai poate teme de nimic, caci este el insusi, puternic si nou in trupul sau vechi, uimit de noul sau "eu". Insufla incredere de nezdruncinat si un sentiment de protectie, de fundament trainic, pe care isi cladeste certitudinea invincibilitatii si a afirmarii triumfatoare. Puterea lui de a birui izvoraste din siguranta temeliei, nu ca un scop in sine, ci drept o consecinta fireasca a vigorii si a stabilitatii launtrice. Nu reclama aprecierea celorlalti, nu o cauta cu tot dinadinsul, ci o dobandeste firesc, constient si sigur de sine, impunandu-se prin forta personalitatii lui (spre deosebire de cei care se afirma doar pentru a-si compensa teama si neincrederea sau pentru a-si manifesta orgoliul ori impulsivitatea).

   Emite o radiatie ocrotitoare, cladind un cilindru energetic protector (indeparteaza anxietatea si senzatia de insecuritate), precum o armura compacta, dar nu opaca, intrucat confera capacitatea de a privi dincolo de ziduri, strapungand limitarile spatiale si temporale, dobandind accesul la teritoriile ascunse, la insemnele trecutului si ale viitorului. Aducand o noua intelegere a realitatii, descatusata de frica si de resentimente, turmalina neagra amplifica altruismul.

   Respinge ori neutralizeaza influxurile joase, diforme, degradante; fereste de energiile inferioare agresive si de influentele malefice exterioare (inclusiv eterice - este recomandata in leziunile preneoplazice sau neoplazice incipiente; si fizice - regleaza activitatea splinei); dar nu prin izolare ori ignorare pasiva, ci activ, solar, prin edificarea launtrica a unei congruente vanjoase de energii benefice, sorbindu-si seva din matca teluricului.

   Guvernata de Saturn, favorizeaza resorbtia pacifica in linistea esentei, elimina tendinta la disipare in exterior, la irosirea in fapte si vorbe de prisos, permitand concentrarea energiilor benefice in miezul constiintei. Cladeste astfel fundamentul, matricea hranitoare care sustine intreg ansamblul (confera stabilitate in plan subtil, dar si fizic - este utila celor dezorientati, in sens propriu nu figurat; de asemenea, in dislexie; este benefica in suferintele articulare, efect sustinut si de rezonanta cu Saturn). De aici individul se ridica, demn precum un templu-coloana, cu verticalitatea grava a unui tub de orga, cu maretie detasata si impenetrabila. Cei slabi de inger ori usor influentabili devin luptatori neinfricati, dedicati trup si suflet unui nobil ideal (datorita rezonantei cu centrul bazal, elimina starile abisale de angoasa si teama, izvorata din tenebrele subconstientului). Lanturile sunt sfaramate de bucuria sobra a libertatii, iar povara grijilor spulberata de aspiratia spre permanenta. Intelepte, secundele spatiului strajuiesc incremenirea timpului, in care reverbereaza ecourile unui imn inchinat luptei si curajului. Din intunericul primordial tasneste fericirea luminii, inundand noaptea eterna, ce absoarbe si aneantizeaza totul, zamislind apoi lumile, trunchiuri din bezna stralucitoare a vidului. Este discernamantul ingerului pazitor, care, dupa Apocalipsa, reconstruieste pamantul doar din iubire.

   Culoarea neagra aduce rezonanta cu centrul bazal, ceea ce explica actiunea benefica asupra regiunii coccigiene, afectiunilor genitale (tulburari de dinamica sexuala - impotenta de diverse grade; boli venerice, mai ales sifilis) si, pana la un punct, asupra membrelor inferioare (desi, anatomic, acestea pornesc din apropierea centrului bazal, subtil, ele sunt guvernate de centrul vointei si al actiunii). Este recomandat si in tulburarile circulatorii si in suferintele cardiace.