TRANSPORT GRATUIT la comenzi peste 150 lei                                    Contactati-ne pentru comenzi personalizate  !

Bun venit, Autentificare         Inregistreaza-te
 
vita juwel
nici un produs in cos

JAD

Jadul este cunoscut in China de cca. 5000 de ani, fiind considerat un obiect de cult. Din jad au fost confectionate  obiecte de podoaba, bijuterii si talismane aducatoare de noroc. Datorita duritatii sale, jadul a fost folosit in trecut si la confectionarea de unelte sau arme. Mai este numit si piatra viselor sau piatra fidelitatii; se ofera cadou la aniversarea a 12 ani (nastere si casatorie).

Culoare : cromatica este reprezentata, in mod caracteristic de diferite nuante de verde : verde-mar, verde-smarald, verde-albastrui, verde-sters, verde deschis, verde-alb, deseori chiar alb;

Duritate : 6,5 - 7;

Formula chimica : NaAl(Si2O6);

Provenienta : China, SUA, Alaska, Noua Zeelanda, Germania, Siberia;

Efecte :

   Jadul este indicat pentru cel care isi masoara valoarea dupa aceea a persoanelor cu care intra in contact (valoarea sa, considera el, depinde de sau este proportionala cu a acestora). El se vrea sau se crede a fi un virtuos, dar oamenii pe care ii intalneste sunt departe de a se ridica la inaltimea cerintelor sale etice. De aceea, deschizandu-se catre exterior, el se simte alterat in puritatea lui originara, vazandu-si individualitatea, rolul si pozitia destramate in ceata confuziei, iar exigentele injosite pana la a nu mai fi capabil sa-si mentina statutul moral, cu aspiratiile si imperativele lui. Drept urmare, va incerca sa-si compenseze descumpanirea amagindu-se cu iluzii despre calitatea deosebita a persoanelor cu care are de a face. In realitate insa, el ramane cantonat in propria imaginatie, populata de fiinte ideale, de o nestirbita integritate, cu care este unit prin relatii desavarsite. Ca urmare, se teme sa construiasca legaturi concrete cu oameni in carne si oase. Ramane blocat in etapa incipienta a interactiunii cu ceilalti, refuzand sa-i cunoasca si sa-i accepte asa cum sunt cu adevarat, deoarece orice discrepanta i-ar starni durere si dezamagire, facandu-l sa se subaprecieze, socotindu-se lipsit de valoare si privat de ceea ce isi inchipuie ca este dreptul lui fundamental: acela de a comunica si coopera cu persoane de o imaculata probitate morala. Mai mult chiar, are tendinta de a se crampona de acestea (de fapt de  proiectia sa idealizata), deoarece a renunta la ele ar echivala cu a recunoaste ca s-a inselat in ceea ce le priveste si ca a acceptat un compromis, abdicand de la propriile-i pretentii. Ca urmare, isi margineste interactiunea cu ceilalti la stereotipia naiva si rigida a onestitatii utopic-intolerante. Sub actiunea jadului insa, idealismul imatur si confuz este sublimat in spontaneitatea lucida a aspiratiei spre altitudinea nobletei sufletesti si spirituale, apte de a  distinge ceea ce este benefic din influentele exterioare; iar obstinatia nebuloasa a posesivitatii se transforma in fidelitatea inteleapta a iubirii detasate. Recunoscandu-si identitatea si vointa, valoarea si drepturile, distincte de ale celorlalti, el nu mai depinde de exterior si de conveniente in autoevaluarea sa ca om, integru si atent, leal si vigilent, iar raporturile cu semenii capata conturul onestitatii, al stabilitatii si autonomiei. El adopta o cale proprie de evolutie: aceea de a cauta si explora, intr-o perpetua aspiratie de a ajunge sa cunoasca si sa manifeste esenta ultima a idealurilor morale de adevar, cinste si dreptate, bunul simt si discernamantul fiindu-i calauze spre regasirea esentei.

   Jadul este o piatra a moderatiei si a cuminteniei. Nu are emfaza ori stralucire, nu inrobeste simturile, nici nu rataceste mintea cu sclipiri si ape. Aduce modestia nobletei si virtutea intelepciunii. Percepute dincolo de hatisul iluziei, marile adevaruri sunt simple - in ele se ascunde forta originara. Necuprinsul poate fi redus la aceasta esenta impunatoare - imanenta supremului (Shakti, Tao, Tai-chi), care impregneaza firea si-i da vigoare si stabilitate, il unifica si ii imprima coeziune. Cand avem acces la aceasta reflectare a transcendentei in ceea ce exista, totul se limpezeste, relevandu-si rostul si mecanismul intim, astfel incat ceea ce parea nedeslusit si incalcit devine firesc si simplu, decurgand de la sine. Acum, nimic nu ne mai poate afecta: dispar atasamentul sau teama, tendinta la lupta, revolta, implicarea ori inversunarea (este benefic pentru ficat). Nu mai avem nevoie de recunoastere din partea celorlalti ori de elogii, dar nici ostilitatea sau agresiunea nu mai au impact - aluneca pe langa noi fara sa ne atinga, fara sa ne murdareasca. Ramanem retrasi, curati, interiorizati, intelegand, prin medierea bunului simt, ca la nivel de esenta orice derulare sau desfasurare are o logica necomplicata, cristalina. In banalitatea micilor lucruri se afla adevarul.

   Faptele, gandurile, trairile devin aievea prin angajarea completa si coerenta, prin actiunea rapida si directa, animata de un unic elan de o impetuoasa eficienta. Odata scopul atins, nestavilita forta care-l ravnea isi reintra linistita in matca, asemeni terapeutilor acupunctori care cumpanesc profund si pun un singur ac tamaduitor, panaceu regenerant si revitalizant, deblocand traseele energetice si lasand fluidul subtil vital sa circule liber; ori precum luptatorul care ramane calm si interiorizat si aplica o singura lovitura, dar cu intreaga sa fiinta, cu participarea coordonata a tuturor corpurilor (fizic, energetic = eteric, mental-emotional inferior = astral, mental superior si cauzal). Eficacitatea este absoluta, dar luptatorul este constient care este adevarata sursa a acesteia; de aceea ramane umil.

   Jadul limiteaza consumul inutil de energie: pune punctul pe "i" (sau pe "j"), conferind precizie si exactitate in a vedea raul (recomandat pentru afectiuni oculare, inclusiv dureri de ochi si miopie), a-i spune pe nume (faciliteaza exprimarea clara si convingatoare, este util pentru afectiuni laringiene) si a-l inlatura fara manevre de prisos (este benefic pentru sistemul imunitar, inclusiv timus si splina). Iubirea vine din intelegerea integratoare a realitatii, fiindca nimic, niciun obiect, fiinta ori eveniment nu-i sunt straine, unite fiind de aceeasi forta care le permeaza. Jadul aduce mangaiere inimii, alinand-o si regenerand-o prin iubire si intelegere, in armonie cu lumea: nimic nu-i atat de rau pe cat se parea, din orice situatie exista (cel putin) o iesire. Universul insusi ne poarta de grija, ne sustine si ne ocroteste calauzitor, alimentandu-ne forta interioara, izvorata din coeziune, incredere si simplitate - problemele se rezolva de la sine pentru cel intelept, care i se supune, privind cu compasiune la zbaterea fara rost a celor care se simt singuri in lupta cu viata. El nu se afla in competitie si nici nu se compara cu ceilalti oameni, ci isi pune baza ferma doar in sine insusi si in consonanta cu armonia lumii, ceea ce ii  insufla demnitatea curajoasa a puterii aliate cu smerenia, inducandu-i echilibrul confortabil al certitudinii interioare, nezdruncinate de valurile exterioare.

   Relaxant si echilibrant, jadul pacifica, tempereaza pornirile emotionale, conferind stapanire de sine si curaj, detasare si blandete (materialul este relativ moale si usor prelucrabil). Forta se naste din onestitatea intentiei. Odata declansata, este un avant care izbucneste din calmul invincibil al sigurantei launtrice, pulverizand mediocritatea grijilor, tensiunilor si conflictelor, indepartand blocajele energetice si mental-emotionale, racorind mania si inversunarea si domolind focul excesiv (este util in migrene; de asemenea, in nevralgii). Iar, deasupra, bunul simt asterne si o unda de umor. Domolind emotiile si calmand mintea, favorizeaza introspectia si meditatia.

   Ingemanare de alb si verde, jadul este un dar al firii, nascut parca din simbioza mineralului sterp si dur cu seva vegetala a vietii - piatra seaca si piatra vie. Arsita si ploaia, naprasnicele vanturi ori grindina deasa l-au calit, dezgolindu-l de prisosul lumesc al culorilor scanteietoare - a ramas sobru si demn, impunand respect prin cumpatare virtuoasa, inaltat deasupra mirajului tentatiilor materiale si nealterat de influentele exterioare perturbatoare. Precum vegetatia sobra care imbraca stancile biciuite de intemperii, adapostind, in culcusul ei protector, minuscule vietati indarjite sa traiasca (este o piatra a fertilitatii si a fecunditatii, utile pentru orice specie, inclusiv cele bipede; in plus, amelioreaza tulburarile menstruale ca si cele legate de sarcina). Aduce vitalitate si longevitate - nu numai oamenilor, ci si plantelor (asigura sanatatea plantelor cultivate). Cunoasterea si intelegerea aduc adevarata prosperitate - sub ocrotirea intelepciunii, razele toride ale verii impartasesc racoare, iar viforul iernii, caldura. Este natura insasi, tesatura de iubire si armonie, prinsa in jocul vietii, precum sarpele timpului inghitindu-si coada - mereu la inceput de drum, precum un nou nascut dupa un somn binefacator. Intelepciunea genereaza vointa, actiune si iubire: hotararea de a faptui cu dragoste si dragostea faptuind cu hotarare.

   Este o piatra sacra, mai ales in China, dar si in multe alte culturi. Atrage iubirea, fie purtat, fie daruit persoanei iubite; a fost folosit drept cadou de logodna sau de nunta; de asemenea, daruit reciproc intre camarazi, pecetluieste prietenia. I se atribuie puteri profilactice, si vindecatoare, care sunt conexe cu seninatatea destinsa pe care jadul o induce: creste armonios tonusul sistemului nervos parasimpatic si are o actiune benefica asupra regiunilor unde se acumuleaza, de obicei, emotiile reprimate, tensiunea, teama, incordarea: diafragma si gatul - oamenii, fie isi blocheaza trairile in diafragma, impiedicandu-le accesul catre nivelul afectiv (se acumuleaza in plexul solar  "nod in stomac"), fie le blocheaza in gat ("nod in gat"), nereusind sa le exprime, sa la verbalizeze si, astfel, sa se elibereze de ele. Acestea sunt cele doua mari modalitati de sublimare a trairilor reprimate, generatoare de reziduuri emotionale: fie in manifestari afective (iubire, compasiune, toleranta, blandete etc.), fie in manifestari creatoare (orice modalitate de exprimare, de la banala verbalizare pana la diversele forme de arta, incluzand discutiile, dezbaterile, jurnalele, scrisorile, articolele de presa, orice alta activitate creatoare, profesionala, mestesugareasca, hobby - de aceea sunt atat de la moda, in occident, diversele forme de art-terapie, olaritul etc.). Se poate spune ca majoritatea oamenilor se incadreaza intr-una sau ambele din aceste doua categorii. In plan fizic aceasta se va reflecta in actiunea benefica a jadeitului asupra inimii si organelor subdiafragmatice (rinichi, stomac, ficat si splina), pe de o parte, si asupra celor din zona gatului (laringe, tiroida, paratiroide), pe de alta parte. Data fiind functia aparatului urinar de eliminare a deseurilor (chimice, dar si emotionale), jadeitul are o afinitate particulara pentru tractul urinar (rinichi si vezica urinara).

   Jadul aduce noroc, reusita si inspiratie in afaceri, prosperitate, succes financiar, cu conditia ca banii sa fie folositi in scopuri benefice, constructive, productive, creatoare, dar nu si atunci cand se urmareste doar inavutirea sau scopuri distructive. Purtat pe cel de-al treilea ochi, aduce intelepciune, ascute si clarifica mintea, amplifica inteligenta si ratiunea, confera intelectului limpezime si putere de patrundere, sub ghidarea bunului simt. Nu este insa o piatra  a transcendentei - ca si in cazul banilor, ajuta la asimilarea acelor cunostinte destinate a fi aplicate intr-un scop benefic si constructiv. Fereste de energiile negative, de accidente si nenorociri; eficient in magia alba defensiva, impiedica acapararea si manipularea constiintei de catre entitati inferioare.

 


Colier jad 870,00