TRANSPORT GRATUIT la comenzi peste 150 lei                                    Contactati-ne pentru comenzi personalizate  !

Bun venit, Autentificare         Inregistreaza-te
 
vita juwel
nici un produs in cos

FLUORINA

Fluorina este un mineral din clasa halogenidelor si este cunoscuta si sub denumirea de fluorit. Numele provine din latinescul "fluere" care inseamna a curge. Mineralul era cunoscut inca din Grecia antica; denumirea germana de "Flussspat" ne arata folosirea lui in tehnologia metalelor. In anul 1824 mineralogul german Friedrich Mohs descopera fluorina in lumina ultravioleta. 

Culoarea : este extrem de variabila, cel mai adesea verde, verde-albastrui, violet, violet-albastrui pana la violet-rosu, dar si galben, brun, portocaliu, alb, alb-cenusiu, incolor: mai rar roz, rosu, rosu ca vinul, roz-roscat, cenusiu-masliniu, albastru, albastrui-brun, albastru-negru, violet-negru, negru; unele exemplare prezinta benzi de diferite culori;

Duritate : 4;

Formula chimica : CaF2;

Provenienta : Mexic, China, India, Africa de Sud, SUA, Marea Britanie, Franta, Germania;

Efecte :

   Fluorina este indicat celui care, apasat de nesiguranta, traieste obsesia ca este observat si criticat pentru modul in care munceste si isi face datoria; fiindu-i teama sa nu greseasca, isi insuseste sabloanele de actiune si de gandire general acceptate, transformandu-le in ceva vital, organic - dusa la extrem, aceasta va degenera in atitudinea contrara, de renuntare la orice principii sau valori. Exteriorul este perceput ca un stufaris de criterii rigide de judecata, directive de evaluare si protocoale de actiune, care-l intimideaza pe cel apasat de responsabilitate, facandu-l sa li se subordoneze si exagerandu-le importanta dincolo de orice limita - suprasaturatia il va duce insa, conform unei legi universale, la polul opus, la totala lor desconsiderare, asadar, si a conceptiilor sale de pana atunci. Aceste norme si prejudecati, ajunge sa le socoteasca indispensabile, construindu-si din ele un invelis rigid de protectie si sustinere, menit a-i ocroti interiorul fragil -impinsa insa la exces, aceasta il va face, dupa principiul "totul sau nimic", sa dispretuiasca toate aceste reguli de gandire si tipare de intelegere, sa le incalce, sa le distruga. Sub actiunea fluorinei, tendinta de a ceda si a adopta tipare exterioare, pentru a eluda responsabilitatea faptelor, poate fi insa sublimata in flexibilitatea de a prelua ceea ce este valoros din opiniile celorlalti, atent sa-si moduleze actiunile si deciziile cand imprejurarile o cer. O data ce acceptarea pasiva a impunerilor din afara a fost inlocuita de un intelect suplu si elastic, este eliminata si tendinta de a supraevalua anumite modele (de a gandi si faptui) prestabilite - drept urmare, extremismul si consecinta lui inevitabila, nihilismul, se transforma in capacitatea de a renunta la iluziile si ratacirile trecutului, la vechea personalitate si la sistemul  (de valori si de gandire) perimat. Fluorina ii ajuta sa abandoneze orice conditionare si sa renunte la ratacirile speculative pe caile deja batatorite ale trecutului, adoptand modul cel mai direct, mai simplu si mai firesc de a chibzui - cel al bunului simt; renaste, astfel, regenerat, daruindu-se unor principii inalte si mergand spre tinta pe calea cea mai scurta.

   Fluorina este unul dintre putinele cristale vindecatoare care are drept forma caracteristica cubul - pe de o parte, va fi indicata celor intepeniti in tipare rigide de gandire; pe de alta parte, dintre cristalele vindecatoare, este cel mai eficient in a insufla mintii stabilitate si claritate, abilitatea de a judeca de-a dreptul, evitand ocolisurile, sovaielile si divagatiile incalcite.  Cubul este figura geometrica cea mai sugestiva pentru conceptul de ordine (uniformitate si disciplina - de aceea, fluorina poarta rezonanta fortei ordonatoare a universului, fiind, dintre toate pietrele tamaduitoare, probabil, cea mai impregnata de aceasta energie a ordinii. Aduce limpezimea de a vedea dincolo de sabloane. Insufla putere de concentrare (favorizeaza tehnicile de meditatie, dinamizeaza armonios centrul fruntii), aptitudinea de a ordona haosul in structuri coerente. Sporeste aptitudinile intelectuale, in general. Echilibreaza psihoemotional, energetic (echilibreaza polar yin/yang) si fizic (echilibreaza cele doua emisfere cerebrale). Inlatura ceata densa si inselatoare a iluziei, destramand-o cu palosul discernamantului. Un orizont straveziu ia locul hatisului de preconceptii, in care ratiunea se impotmolea si nu mai putea razbate, ramanand blocata intr-unul sau altul dintre automatismele ei. Doar simplitatea bunului simt si transparenta intuitiei folosesc pentru a lasa balastul la o parte si a percepe direct adevarul curat, superior, fara impuritati. Silogismele intortocheate, partiale si relative nu au, de fapt, nicio valoare, ci doar obtureaza perspectiva. Doar mintea noastra perversa gaseste legaturi acolo unde nu exista si forteaza laolalta aspecte disparate si fara semnificatii, crosetandu-le in pledoarii pentru ideile ei pre(de)formate. Fluorina aduce armonie, echilibru si ordine pe toate nivelurile (garantia unei sanatati perfecte - se considera ca poate actiona chiar asupra materialului genetic, regland exprimarea acestuia si prevenind sau ameliorand maladiile produse prin alterari genetice : intre acestea, bolile virale si tumorile). Dizolva prejudecatile durificate, care marcheaza toate laturile vietii umane, intre care mai ales sexualitatea; si nu doar la cele restrictive, inhibante (care genereaza majoritatea dezechilibrelor de dinamica sexuala), ci si la cele din extrema opusa, ducand la libertinaj, promiscuitate si atitudini deviante (astazi, din ce in ce mai prevalente) - de aceea fluorina este recomandata pentru tulburarile sexuale, inclusiv pentru perversiuni.

   Presiunea incinsa a inversunarii, care stramtoreaza chibzuinta, este zdrobita de raceala unei sabii (la nivel fizic, aceasta se va reflecta in efectul antiinflamator), despicand un traseu subtil ce uneste al treilea ochi cu centrul suprem, a carui dinamizare este o patrundere verticala in luciditatea transcendentei. Piatra indeparteaza excrescentele intelectuale si emotionale (este recomandata celor care au osteofite), favorizand focalizarea si autoobservarea obiectiva a adancimilor psihismului: cand doua persoane dialogheaza, adevarata interactiune se realizeaza intre subconstientele acestora, comunicarea verbala, aparent rationala, fiind doar o haina pentru aceasta - daca vibratiile sunt in consonanta, discutia va fi amiabila; dimpotriva, daca subtil exista disonanta, se vor isca, aparent inexplicabil, controverse si altercatii, pe care niciun fel de argumente logice nu le pot aplana. Fluorina dezvaluie motivatiile profunde, reale ale acestor atitudini: aduce o perceptie egala si lucida, nepartinitoare si senina, nepatata de porniri subterane; lumea si fiecare fiinta, sunt nici frumoase, nici urate, nici vinovate si nici nevinovate, ci, pur si simplu, sunt - desavarsite noduri de necesitate in simfonia armoniei universale, din care omul nu se mai straduieste sa evadeze, deoarece razele de lumina il pot purta oriunde in linistea calda a libertatii interioare.

   Este una dintre pietrele care ne ajuta sa intelegem cauza evenimentelor pe care le traim, sa asimilam invatamintele si, in acest fel, sa ne flexibilizam rigiditatea transformandu-ne. Asa se explica actiunea benefica in virozele tractului  respirator superior (inclusiv in gripa), a caror cauza subtila este incapacitatea de a ne insusi lectiile de viata. Intelegerea acestora si metamorfoza launtrica reprezinta punctul de plecare in procesul de maturizare, care presupune asumarea constienta a actelor noastre si a consecintelor lor; iar cand intervine si bunul simt, acestea vor fi de fiecare data orientate benefic, nascand intelepciunea - fluorina impregneaza cugetul si inima cu stabilitatea cumpanita a responsabilitatii. Cele mai frecvente afectiuni ale urechilor sunt legate de maladiile tractului respirator superior (otitele medii sunt, cel mai adesea, consecinte ale unor faringite) - si subtil exista aceasta legatura; cel care nu vrea sa asimileze o lectie de viata se cheama ca este surd la mesajul ei (el nu aude si nu intelege nimic); de aceea fluorina este utila in afectiunile urechilor, in particular, in tulburarile de auz. Este recomandata, de asemenea, si in afectiunile pulmonare.

   Gasind surprinzator de simple rezolvari problemelor cotidiene, fara a le neglija, omul chibzuit nu le mai hiperbolizeaza importanta, ci se lasa infuzat de rezonante inalte, pana atunci nebanuite, care ii eleveaza preocuparile si atitudinile; totul se ordoneaza cu o incredibila coerenta, straniul devine familiar. Prin sublimare, aboleste manifestarile excesive, atat emotionale, cat si fizice, atat in sens receptiv, cat si emisiv, gratie efectului de echilibrare polara pe care il exercita - elimina reactiile neurologice exagerate, atat senzoriale (are efect antalgic si anestezic), cat si motorii (manifestarile hiperchinetice). Piatra revarsa o cascada de lumina care spala si racoreste agitatia infierbantata. Adancindu-se in timp, individul razbate pana la linistea inceputurilor, cand intelege ce inseamna sa fie el insusi. Fluorina confera rectitudine gandurilor, puritate trairilor si cumpanire implicarii emotionale, toate acestea contribuind la perceperea nepartinitoare a realitatii, curatata de imbarligarea unor idei si trairi sofisticate. Domoleste izbucnirile patetice, sublimand mania, depresia si deznadejdea. Amplifica aptitudinile analitice ale intelectului, favorizand teoretizarea si asimilarea de informatii.

   In sistemul periodic al elementelor, reactivitatea nemetalelor creste de la stanga la dreapta si de jos in sus, astfel incat fluorul este cel mai reactiv dintre acestea. De aceea, legaturile pe care le formeaza sunt foarte solide, deci foarte greu de desfacut. Aceasta le imprima o rezonanta particulara cu notiunea de fixitate (dar si cu cea de trainicie, dintr-o perspectiva elevata). In cazul fluorinei, la aceasta se adauga si contributia calciului, care simbolizeaza tendinta de a se inchide intr-o carcasa protectoare fata de agresivitatea mediului. De aceea, fluorina are o afinitate speciala pentru tesuturile si leziunile dure sau indurate - este utila pentru a mentine integritatea scheletului si, in general, in afectiunile distructive sau demineralizante ale oaselor (fracturi, osteoporoza, leziuni osteolitice, inclusiv neoplazice); de asemenea in leziuni preneoplazice sau chiar neoplazice incipiente care au o consistenta dura. Prin extensie, este benefica si pentru leziunile articulare, mai ales in cele degenerative (artrozice), in care apar, in mod caracteristic atat densificari  ale suprafetelor osoase participante la articulatie, cat si calcificari/osificari ale structurilor conjunctive (ligamente sau chiar tendoane) periarticulare (osteofite).