TRANSPORT GRATUIT la comenzi peste 150 lei                                    Contactati-ne pentru comenzi personalizate  !

Bun venit, Autentificare         Inregistreaza-te
 
vita juwel
nici un produs in cos

TANZANIT

Tanzanitul este varianta albastra-violet a zoisitului. A fost descoperit in 1967 în nordul Tanzaniei, in Mererani Hills in apropierea orasului Arusha si varfului Kilimanjaro. Cristalele de tanzanit au proprietatea de „ochi de pisica”(un pleocroism intens). Aceasta înseamna ca acelasi cristal privit prin transparenta din diferite directii poate aparea de culori diferite, variind intre albastru-safir, rosu-grena si violet. Este folosit ca piatra pretioasa de catre bijutierul new-yorkez Tiffany, care redenumeste mineralul dupa tara unde a fost gasit (Tanzania), deoarece numele de zoisit pronuntat in engleza seamana cu "suicide” (sinucidere).

Culoare : albastru, verde-albastru, albastru-violet, uneori brun, rareori galben sau incolor;

Duritate : 6 - 6,5;

Formula chimica : Ca2Al3[(SiO4)(Si2O7)(O,HO)];

Provenienta : India, Tanzania.

Efecte :

   Tanzanitul este util pentru cel care, nesigur si timid, isi cauta pozitia in cadrul relatiilor cu oamenii din jur, confundandu-si rolul, identitatea  si vointa cu ale acestora. Simtindu-se observat si criticat pentru modul in care munceste si isi face datoria, el se teme ca ar putea gresi daca ar da curs propriilor decizii; de aceea, prefera sa-si subordoneze faptele unor directive si tipare de actiune exterioare si isi asuma, drept proprii, nazuintele marunte ale unei anumite categorii umane, carora dintr-o perspectiva ingusta si deformata, le atribuie suprematie universala. Din acestea isi construieste o falsa personalitate, destinata a-i compensa nedumerirea si a-i proteja fragilitatea, si tot din ele improvizeaza o unitate de masura pentru propria valoare: importanta lui este proportionala cu a acestora; de aceea le supraevalueaza si le sustine cu intoleranta habotnica, iluzionandu-se ca este dreptul lui sa le impuna drept lege absoluta. Acestor teluri meschine li se dedica fanatic, justitiar si impulsiv, dar nu dintr-o convingere interioara, ci fiindca ii hranesc amagirile despre insemnatatea sa si a faptelor sale, constituind sistemul lui de sustinere, chiar daca, prin aceasta, se izoleaza si isi margineste interactiunea cu ceilalti la sabloanele acelei categorii umane, incapabil sa vada ansamblul ori sa perceapa sensul general. Sub actiunea cristalului insa, oscilatia intre acceptarea pasiva si cautarea confuza poate fi sublimata in maleabilitatea de a prelua cu discernamant ceea ce este bun si valoros din influentele exterioare, atent sa-si moduleze actiunile si deciziile cand imprejurarile o cer, fara a mai luneca insa in mreaja amagitoare a trecutului si, constient de valoarea si de drepturile sale, isi delimiteaza net raporturile cu semenii. Luciditatea in atitudini si flexibilitatea in fapte il sustin in abnegatia cautarii esentei - isi regaseste identitatea in bucuria originara a existentei ce transcende timpul si spatiul.

   Pentru ca o relatie sa functioneze, favorizand continua transformare interioara si evolutia spirituala, conditiile esentiale sunt :discernamantul in interactiunea cu celalalt (Al); flexibilitatea de a-i accepta sugestiile benefice, modulandu-ti actiunile dupa acestea (Ca); devotamentul fata de el, mergand pana la identificarea cu nevoile si aspiratiile lui, daruindu-te pentru implinirea acestora, abandonandu-ti egocentrismul (HO); stabilitatea sentimentelor si coerenta in atitudini fata de cel drag, de natura sa-i furnizeze un sentiment de siguranta (Si).

   Clasa rombic-bipiramidala concentreaza actiunea cristalului asupra nivelului apei, aducand fluiditate, adaptabilitate si facilitand rezolvarea tensiunilor prin unirea contrariilor si trecerea pe un nivel superior. Prezenta tetraedrelor de SiO4 atat izolate, cat si in grupe de cate doua este expresiva pentru efectul subtil al tanzanitului de a favoriza trecerea de la individ la cuplu. Legat de aceasta, tanzanitul (si zoisitul) are o actiune speciala asupra facultatilor creatoare, in particular, asupra functiei reproducatoare, avand un efect benefic asupra diverselor probleme si tulburari sexuale, corelat cu actiunea echilibranta si dinamizanta asupra centrului bazal; faciliteaza eliminarea tulburarilor de dinamica sexuala (frigiditatea, impotenta), a sterilitatii (mai ales in asociere cu rubinul), are o actiune favorabila asupra testiculelor si a colului uterin. De aici decurge efectul armonizator global, inclusiv asupra personalitatii. Este un instrument util pentru vindecatori si un catalizator pentru meditatii.

   Tanzanitul pune in evidenta si doua dintre cele mai frecvente atitudini care submineaza unui individ increderea/curajul si sinceritatea/autenticitatea in cadrul unei relatii, corespunzand celor doi cromofori mentionati de unele surse: teama ca nu are calitatile necesare si tendinta de a se ascunde de celalalt (de a-si lua o alura optimista, tocmai pentru a-si masca sovaielile, dubiile). Confuz, dezorientat in interactiunea cu exteriorul, nesigur si timid in actiuni, indoindu-se ca inzestrarile sale sunt suficiente pentru misiunea pe care si-a asumat-o si temandu-se de scepticismul descurajant al celorlalti, se limiteaza la stereotipia dedicarii fanatice unor scopuri marunte, camuflandu-si nedumerirea, neincrederea si teama de esec sub o aparenta increzatoare; prin sublimare se naste aspiratia de a se perfectiona, pentru a fi apt sa-si indeplineasca menirea, dobandind, launtric, adevarata incredere si frumusete izvorand din esenta ultima.