TRANSPORT GRATUIT la comenzi peste 150 lei                                    Contactati-ne pentru comenzi personalizate  !

Bun venit, Autentificare         Inregistreaza-te
 
vita juwel
nici un produs in cos

SMARALD

Smaraldul este o piatra pretioasa, varietate a berilului, din aceeasi clasa cu acvamarinul, mineral incolor, avand la baza silicatul de beril. Smaraldele fara nici o imperfectiune sunt rare pentru ca majoritatea smaraldelor contin mici impuritati minerale. Un smarald perfect, fara impuritati, este considerat mult mai valoros decat un diamant de aceeasi greutate tocmai din cauza raritatii acestor tipuri de pietre.

Smaraldul se poate confunda (lucru ce usureaza inselatoria) cu turmalina, si cu dioptazul sau cu sticlele colorate.

Denumirea de „smarald“ provine din latina: smaragdus preluat din greaca: σμάραγδος, smáragdos care are o origine mai indepartata din limba semita barraqtu („piatra stralucitoare“).

Pretuit de cel putin 4.000 de ani de catre culturile din intreaga lume, se spune despre smarald ca sporeste inteligenta. Conform legendelor smaraldul ofera proprietarului sau talent oratoric. Mumiile din Egiptul antic erau ingropate deseori purtand un smarald la gat, simbol al tineretii eterne. Smaraldul era piatra preferata a Cleopatrei. Mongolii din India, inclusiv Shah Jahan, cel care a ridicat Taj Mahalul, adorau smaraldele atat de mult incat le gravau cu texte sacre si le purtau drept talismane.

Adorat de catre nenumarati conducatori  smaraldul a fost moneda internationala timp de mii de ani.

Culoarea : verde intens (verde-smarald). Deoarece verdele sau intens este culoarea primaverii, smaraldul simbolizeaza dragostea si reinvierea.
Duritate :7,5 - 8;

Forma chimica : Al2Be3Si6O18 cu ioni de Cr3+ si V;

Provenienta : Columbia, Brazilia, Zimbabwe, Muntii Ural, Zambia, India, Tanzania, Pakistan, Australia, Austria, Norvegia, Carolina de Nord (SUA).

Efecte :

   Nesigur de sine, de conceptiile sale si temandu-se de opinia celorlalti, face efortul de a-si surmonta propriile incertitudini, mascandu-le de privirile celor din afara, deoarece neincrederea acestora l-ar submina. Se straduieste sa-si depaseasca indoiala ca poate duce la indeplinire o actiune si, pentru a-si proteja aceasta truda launtrica, isi camufleaza nesiguranta interioara prin afisarea unei fatade stralucitoare.

   Dorind sa fie acceptat, renunta la propriile idei, adoptandu-le pe ale altora, astfel incat, contactul intimidant cu exteriorul ii altereaza puritatea originara, facandu-l incapabil sa-si mai distinga pozitia si aspiratiile de ale celorlalti. El incearca sa-si compenseze confuzia cu iluzii egotice despre insemnatatea persoanei sale, nascute din amagirile trecutului, marginindu-si astfel, interactiunea cu ceilalti la cadrul rigid al unui set de norme si de reactii stereotipe. Sub actiunea berilului insa, energia, altminteri irosita in exterior pentru mentinerea aparentelor, poate fi sublimata, prin redirectionarea spre esenta, pentru a descoperi, acolo siguranta si frumusetea. Confuzia si neputinta (care-l faceau sa adopte, derutat si sovaielnic, tipare de gandire straine) sunt metamorfozate in maleabilitatea de a distinge si a accepta opiniile inspirate, modulandu-si, cu luciditate, sistemul de intelegere. Flexibilitatea genereaza stabilitate, iar limpezimea sufleteasca, autonomie, caci, recunoscandu-si rolul, identitatea si vointa, isi redescopera valoarea si drepturile. Desprins de conveniente, isi defineste clar relatiile cu semenii si adopta o cale proprie de evolutie. Discernamantul izvorat din increderea in armonia launtrica este instrumentul dezvaluirii adevarului ultim, o data cu trezirea constiintei de sine.

   Cristalul intareste si echilibreaza toate structurile. Da coerenta eu-lui, ca aspect pozitiv, necesar, functional al ego-ului si prin aceasta intareste sistemul imunitar (inclusiv timusul si sistemul limfatic; este util in infectii virale sau bacteriene si in starile preneoplazice sau chiar in neoplaziile incipiente). Stabilizeaza corpul fizic, eteric si astral, linistind si echilibrand psihicul, mintea si inima (util in boli psihice: nevroze, psihoze, dementa). Este indicat in afectiunile neurologice si circulatorii.

   Insufla incredere in sine si in propriile puteri, calm si rabdare, sentimentul de odihna si de bunastare materiala. Aduce o stare de bine si de relaxare, de implinire si de protectie, de blandete sustinuta de forta. Tamaduieste precum balsamul dulce al reintoarcerii acasa, precum caldura primirii afectuoase a unui vechi si bun prieten care, bucuros de revedere, isi ofera  binevoitor sprijinul. Cristalul confera siguranta si iubire: este certitudinea insuflata de dragostea autentica, care, la randul ei, isi trage seva tocmai din increderea de sine. Doar o persoana puternica poate iubi cu adevarat, caci aceasta implica a darui, a sustine si a ocroti, fara a pretinde ceva in schimb (altminteri nu este decat troc, dependenta sau atasament, justificare de teama, de orgoliu ori de dorinta de confort).

   Smaraldul transmite un sentiment de certitudine launtrica si convingere ferma izvorat din cunoasterea clara a propriilor calitati, eliminand temerile subconstiente (de aici utilitatea in schizofrenie) - in acest fel consolideaza cele trei bariere de aparare ale organismlui: pielea, sistemul imunitar si aura bioenergetica, protejand de energii malefice si de agresiuni fizice (germeni), eterice (vietati neintrupate care, cautand sa-si construiasca un corp fizic, genereaza tumori) energetice (radiatii electromagnetice, inclusiv X, radiatii telurice), astrale (entitati ale astrului inferior). In particular, este protector pentru copii, care sunt mai receptivi la astfel de atacuri (sistemele lor de aparare abia se constituie, ei neavand clara distinctia dintre ei si potentialii agresori) - previne sau amelioreaza bolile copilariei. Ocroteste persoanele aflate in calatorie; are actiune exorcizanta. Purtat in timpul somnului, opreste polutiile.

   Constient de potentialul lui, fara emfaza orgolioasa, dar si fara indoiala neincrederii, individul se mentine netulburat, neafectat de atacuri, zvonuri, contraziceri si neintelegeri, acceptandu-i pe ceilalti cu opiniile si felul lor de a fi, recunoscandu-le dreptul de a fi ceea ce sunt (smaraldul regleaza digestia, inclusiv functia pancreasului - in corelatie cu capacitatea de a digera opiniile celorlalti: este util in constipatie - constipatia inseamna incredere si opacitate). Asperitatile sunt netezite, conflictele si discordantele aplanate. Pe pajistea verde-smarald rasar florile intelegerii si ale amabilitatii, imbobocind de frumusete si bunatate. Cumintenia moderatiei si a cumpatarii se imprieteneste cu fermitatea, rabdarea si rezistenta. Viata se plamadeste din statornicia domoala a blandetii si a iubirii, anulandu-i violentei ratiunea de a exista. Individul isi redescopera valoarea, epurata de tendinta la imitatie sau la camuflare, de inclinatia de a fi sau macar de a parea altceva. Isi trezeste pura si casta aspiratie spre el insusi, spre misterul unicitatii sale originare. Cristalul este util pentru cei care au tendinta de a adopta atitudini circumstantiale pentru a nu-si trada neincrederea si framantarea: pentru cei care se simt subjugati necesitatii de a prezenta lumii o imagine convenabila (asa se explica eficienta in bolile de piele), disperati sa afiseze o aparenta de bine si de reusita, temandu-se ca, altminteri, privirile dubitative ori cuvintele critice ale celorlalti le-ar putea darama fragila constructie interioara, alimentandu-le nesiguranta, si indoiala de sine (sporeste capacitatea de exprimare, confera elocventa forta de convingere prin cuvinte, faciliteaza eliminarea defectelor de vorbire) - aici se face simtita, cel mai intens, influenta cationului Cr3+; culoarea verde pe care i-o imprima are si un efect calmant afectiv.  Linisteste emotiile, disipeaza incordarea (amelioreaza durerile de cap), mai ales manifestata ca incrancenare de a mentine masca omului de suces. In acest sens, este folosit in afaceri, pentru imbunatatirea imaginii firmei, astfel incat sa fie tot mai cunoscuta publicului larg si intr-o lumina cat mai favorabila, asigurand, in acest mod, afluxul clientilor, contracte avantajoase, abundenta si prosperitate (rezonanta cu zodia Taurului se manifesta aici in forma ei cea mai materialista ) - dar numai daca intentiile si orientarea sunt benefice. Favorizeaza armonizarea relatiilor cu semenii si rezolvarea problemelor afective (util in boli de inima si circulatorii, regleaza tensiunea arteriala).

   Zamislit din sfintenia umila a lucrurilor marunte si din sacralitatea dragostei mistice, smaraldul este piatra transsubstantierii si a Sfintei Taine. Este talismanul devotiunii si al credintei, in sensul cavaleresc al fidelitatii fata de sine si fata de adevar. Reveleaza cunoasterea suprema drept o experienta ancestrala izvorata din ancorarea in inima pamantului si din trezirea intuitiei. Indeamna individul la reverie constienta si deschide portile visului, impregnate de subconstientul colectiv, si al lumilor subtile, de unde provine invatatura autentica. Dezvaluie semnificatia simbolurilor oculte, a caror convergenta esentializeaza adevarul ultim: tabla de smarald ori potirul Graal-ului. Imprumuta de la teluric simplitatea pura si umila sub care se ascund energii latente, dar si imboldul la mutenie (individul nu trebuie sa divulge ceea ce i-a fost revelat, oricat ar parea de firesc si de evident acel secret nesecret). Permite accesul la misterele spirituale, dar si la cele ingropate in inimile noastre, descatusand de acolo dorinte profunde si aspiratii nobile. Favorizeaza introspectia, meditatia, capacitatea de a sonda adancimile sufletului. Creste capacitatea de utilizare constienta a aptitudinilor parapsihice, favorizand perceperea lumilor subtile si patrunderea in domeniile sub- si supraconstientului. Se spune ca smaraldul poate oferi cunoasterea trecutului, prezentului si viitorului, aptitudinea de a intelege semnificatia viselor, darul profetiei, telepatia. Amplifica memoria si puterea de intelegere, dinamizeaza capacitatile mentale. Intareste nu numai privirea subtila (confera clarviziune), ci si pe cea fizica: este benefic pentru ochi, mai ales cand privirea slabeste ori se incetoseaza din cauza oboselii si suprasolicitarii.

   Bucuria de a trai nu trebuie cautata in sofisticate placeri exterioare, ci in interiorizarea calma. Nu in afara se afla abundenta aducatoare de prosperitate. Bogatia autentica este cea launtrica, hranita din savoarea firescului. Nestematele pamantului sunt plamadite din cele mai umile substante. Cele mai valoroase pietre nobile nu au in compozitia lor elemente rare ori complexe (formate din multe particule elementare) - dimpotriva, contin unele dintre cele mai simple si mai obisnuite : O, Si, Al, C, Be etc. Ceea ce, comun fiind, parea neindestulator, cultivat cu grija, de mana omului, rodeste nepretuite comori - fiindca este al lui si i-a fost dat numai lui. Sub lespedea caminului sau se afla ingropat tezaurul, nu in ograda vecinului. Pribegind aiurea, jinduind la ceea ce nu i-a fost dat, individul se incranceneaza in lipsuri. Puterea de a indura neajunsurile se hraneste nu din indarjirea catre ceea ce nu este, ci din bucuria pentru ce i-a fost daruit. Daca nu sunt ascunsi cu teama, ci fructificati, talantii se vor inmulti - sunt bijuteriile naturii proprii, care trebuie sporite, iar apoi oferite inapoi sursei de unde provin, fara a fi posedate egotic. Ele sunt grauntele de forta daruit de univers omului - energia condensata, aparent infima, dar care, facuta sa rodeasca si sa parguiasca pana la deplina maturltate, il poate purta inapoi catre lumina originara.