TRANSPORT GRATUIT la comenzi peste 150 lei                                    Contactati-ne pentru comenzi personalizate  !

Bun venit, Autentificare         Inregistreaza-te
 
vita juwel
nici un produs in cos

LEPIDOLIT

Lepidolitul este un filosilicat fluorifer de potasiu, litiu si aluminiu; mai este cunoscut si sub denumirea de mica litifera sau litionit.

Culoare : cea mai caracteristica este rosu-violet, dar poate varia :alb,gri, cenusiu, galben-cenusiu, verzui, roz, roz-rosu, liliachiu, violet; culoarea roz se datoreaza, se pare, nu litiului, ci impuritatilor de mangan;

Duritate : 2,5 - 3;

Formula chimica : [KLi2Al(Si4O10)(F,OH)];

Provenienta : Muntii Ural, Brazilia, California, Canada;

Efecte :

   Lepidolitul este adecvat celui necopt, la care imaturitatea se manifesta atat prin atitudine (fel de a actiona), cat si prin stare (fel de a fi) - in ambele cazuri lipseste cumpanirea, reactiile lui fiind smucite si exclusiviste, de tipul "tot sau nimic".

   Din punct de vedere al atitudinii, nu este capabil sa gaseasca echilibrul intre a se implica cu totul si a se retrage complet; intre a acorda lucrurilor o importanta excesiva si a le desconsidera total: intre a se arunca, nesocotit, cu capul inainte, urmandu-si impulsul de moment, investind totul intr-o unica directie si jucand totul pe o singura carte si a renunta la tot, considerand ca nimic nu merita. Confuz in urma impactului cu exteriorul, isi asuma, drept proprii, nazuintele sau interesele altora - luandu-le drept etalon in autoevaluare, le atribuie, egotic, valabilitate absoluta, hranindu-si vanitatea cu iluzia ca are dreptul de a le trambita suprematia, pana cand, satula de aceasta amagire, tot infatuarea il face sa-si aroge dreptul de a le darama si defaima. Incapabil sa vada ansamblul ori sa perceapa sensul general, este absorbit intru totul de aceste teluri limitate (care devin pentru el ceva vital, organic, indispensabil), fie ca le sustine, fie ca le respinge: intai li se dedica fanatic, lupta spre a le impune, hiperbolizandu-le insemnatatea (si, totodata, pe aceea a propriei persoane) - ingamfarea ascunde insa fragilitatea si, exagerata dincolo de orice limita, hraneste viermele indoielii, care o roade pe dinauntru, pana cand, prea gaunoasa, se naruie si degenereaza in negarea valorilor si ideilor (si, inevitabil, a propriei fiinte) pana atunci adulate habotnic. Ajunge sa incalce, sa distruga, sa renunte la orice concepte si ierarhii, dispretuind totul - de fapt, pe sine insusi. Sunt aceleasi arme, intoarse, insa impotriva fostului obiect al devotamentului, chiar daca aceasta il duce la izolarea de ceilalti; este aceeasi intoleranta, egotica si impulsiva, rasfranta insa in sens opus, marginindu-i interactiunea cu interiorul la inflexibilitatea imatura a unor norme rigide si a unor reactii stereotipe.

   Din punct de vedere al starii, nu este apt sa hotarasca ce are prioritate: datoria fata de sine sau fata de lumea exterioara (ca si cum cele doua ar fi mutual exclusive); a actiona in si asupra universului interior, care-l indeamna catre emotii si sentimente, ori asupra celui exterior, care-i impune reguli si principii; descoperirea si conturarea fiintei launtrice (simbolizate de Li si de eventualele impuritati de Mn) sau achitarea de responsabilitatile exterioare (desemnate de K+ si de prezenta, incidentala, a Fe); sensibilitate si sentimente (Li,Mn) sau ratiune, munca si activitate (K,Fe). Nefiind capabil sa opteze, el ezita, neangajandu-se cu adevarat in nici una, si ramane blocat in etapa de la inceput, atat in definirea interioara, cat si in indeplinirea obligatiilor exterioare. In el coexista doi oameni: unul lipsit de repere, incapabil sa aleaga, credul, schimbator, care se lasa guvernat de impulsuri si trairi de moment (Li) si altul care isi controleaza emotiile, conservator, osciland intre extreme (optimism/depresie, bine/rau), entuziasmat de orice nou inceput, dar dezarmand repede, inspaimantat de necunoscut si dorindu-si o autoritate ocrotitoare, puternica si ferma (Li); altul demn de incredere si stabil (om de cuvant), responsabil, convins de ceea ce face, constiincios si pragmatic, muncind cu seriozitate, respectand normele si regulile, devenite scop in sine (K); unul la care prevaleaza sentimentele, tendinta de a tine cont de ceilalti si de a le face pe plac (Mn-nuanta roz) si altul la care predomina hotararea de a-si atinge scopuri, lasand la o parte sentimentalismul si trecand peste, la nevoie, ceilalti (Fe).

   Lepidolitul pondereaza, aduce cumintenie, nemailasand emotiile sa dirijeze ratiunea, dar nici ratiunea sa controleze emotiile si sentimentele - mintea si inima inceteaza a mai fi doua domenii disjuncte. Sub actiunea lui moderatoare, fiecare dintre tendintele exprimate  mai sus sunt sublimate in valorile perene, inaltatoare pe care le reprezinta. Structura mineralului poate fi privita ca fiind compusa din doi cationi (Li+ si K+) si doi anioni (F si HO'), uniti printr-o grupare aluminosilicat. Cei doi cationi simbolizeaza starea persoanei pentru care este recomandat cristalul; cei doi anioni semnifica atitudinea pe care aceasta o adopta: iar gruparea aluminosilicat reflecta aspiratia acesteia de a-si recapata identitatea, desprinzandu-se de influentele exterioare. Prin sublimare, naivitatea influentabila (Li+) duce la redescoperirea spontaneitatii si a puritatii originare, o data cu regasirea de sine (armonia lumii regasita in sine), iar rigurozitatea obstinata in infaptuirea indatoririlor (K+) se metamorfozeaza in devotament spre implinirea menirii sale (vointa universului regasita in fapte). Naivitatea idealista si principialitatea impulsiva sunt distilate in spontaneitatea entuziasmului increzator ghidat de inalte standarde morale si spirituale. Prin rafinare, nihilismul (rezultat prin degenerarea extremismului intransigent) duce la renuntarea la iluziile si ratacirile, trecutului, la valorile perimate si la vechea personalitate, la abandonarea oricarei conditionari (F'); iar tendinta intelectuala la actiuni excesive si atitudini radicale, mergand pana la separarea  psihotica de restul lumii, este distilata, in aspiratia spre puritatea originara, in bucuria de a exista, identificandu-se cu dorintele si nevoile celor din jur, o data cu abandonarea egocentrismului (HO'). Daruirea  si abnegatia spre bine si adevar sunt desfacute din ingustimea diforma si absolutista care-l indeparta de esenta si il impingea spre extreme, spre grosierul periferic, spre particularizari egotice - printr-o largire de perspectiva, el va percepe adevarata totalitate si unitate. Gratie metamorfozarii confuziei in discernamant, isi redefineste rolul si vointa, distincte, dar nu divergente, fata de ale celorlalti  regenerat, renaste in suflet, acolo unde mintea se uneste cu inima, in intelepciunea bunului simt, care-l ajuta sa mearga la tinta pe calea  cea mai scurta, in modul cel mai direct.

   Particular pentru acest mineral este structura care include, pe langa gruparea aluminosilicat, doar ioni monovalenti, ceea ce inseamna o singura etapa (doar una a fost parcursa - prima; sau numai una a mai ramas de parcurs - ultima), o singura optiune, punand accentul pe ideea de limitat, restrans, unic. De aceea este indicat celui care vede lucrurile unilateral: ori una ori alta, nu este capabil de modulatii, cramponandu-se fanatic cand de o iluzie, cand de alta, pe fiecare considerand-o drept ceva vital, indispensabil, si considerand ca este dreptul lui sa o instaureze ca adevar absolut. Individualitatea i se dizolva, confundandu-se cand cu o pornire necontrolata ori un silogism, cand cu o emotie ori o desfasurare logica. El inceteaza sa mai fie el insusi si devine un impuls ori o doctrina. Este absorbit fie de un sentiment, fie de o regula si lupta pentru a le impune. Pe acest nevarstnic, lepidolitul il ajuta sa descopere calea de mijloc, care aliaza extremele; nu fie ratiunea, fie emotiile, ci si una si alta, dar sublimate in echivalentul lor elevat: intelectul (mentalul superior), respectiv afectul (inima, trairile sublime, durabile) si unite in chibzuinta sufletului. Il ajuta sa expansioneze dincolo de conveniente si contingent, sa se regaseasca in necuprinderea universului. Lepidolitul este cristalul celui blocat in etapa initiala a rezolvarii dihotomiei emotie(Li)/ratiune (K); pentru a-si feri iluziile despre insemnatatea si privilegiile sale (O) de confuzia indusa de interactiunea cu exteriorul (Al), isi limiteaza relatiile cu ceilalti la stereotipia (Si) intransigenta a unor principii, idei ori interese limitate, asumate din afara (HO), pe care le transforma in criteriu de autoevaluare - isi inchipuie ca valoarea sa ii da dreptul (O) fie de a le impune intr-un mod exclusivist, hiperbolizandu-le importanta, fie de a le desfiinta cu totul, dispretuindu-le (F).

   Lepidolitul favorizeaza cunoasterea mentala prin abandonare, prin scufundarea fara oprelisti in taramul pe care il exploram. Individul nu mai face apel la cunostintele anterioare, renunta sa aplice etichete, sa caracterizeze, sa se incadreze in ceea ce stie deja. Abdica de la spiritul analitic si se lasa purtat cu totul de noua realitate, dizolvandu-se in esenta ei, integrandu-se in ea si integrand-o in sine - inima si mintea devin o unica vibratie. Cunoasterea se face prin identificare, prin fuziune mediata de iubire. Realitatea inconjuratoare, inclusiv cea fizica, este perceputa dintr-o perspectiva elevata (cristalul este recomandat celor materialisti, care nu vad dincolo de imediatul momentului si al locului). Prin reunirea extremelor, dicrepantele launtrice dispar. Omul se reintregeste convergand spre completitudinea originara, aspirand spre regasirea (si stapanirea) de sine, spre definirea propriei persoane si autoidentificare. Limpezind cugetul, piatra centreaza si focalizeaza energia afectiva, si ii confera un sens ascendent, impiedicand baltirea ori risipirea ei (de exemplu, te ajuta sa nu-ti pierzi capul atunci cand te indragostesti). Revarsandu-se prin vaduri de lumina, constiinta se insenineaza, radiind impacare si relazare. Adasta in teribila liniste din maduva vartejului de ganduri si trairi complexe si contradictorii, zamislita de certitudinea naturii esentiale superioare, luminoase si indestructibile. Omul se ridica deasupra conditiei comune si uita de banalul cotidian, reamintindu-si ceea ce este cu adevarat: o scanteie de lumina.

   Denumit si piatra pacii, este util mai ales pentru actiunea lui calmanta: elimina emotiile negative de orice fel (manie, ura, suparare, frica etc.), tensiunile si grijile create de viata de zi cu zi (care, de regula, se repercuteaza, intai energetic, iar apoi fizic, asupra ficatului - lepidolitul este folosit in afectiunile hepatice); este util pentru cei incordati, aflati sub presiunea timpului, care nu-si mai vad capul de treburi, intr-o continua agitatie si alergatura, care au cate zece lucruri de facut deodata, incat nu mai au timp nici sa doarma, adorm gandindu-se la problemele lor, se trezesc (eventual de mai multe ori in timpul noptii) cu mintea tot acolo - lepidolitul relaxeaza, calmeaza si chiar sedeaza, protejand cu energia lui hranitoare: domoleste, aplaneaza, aduce pace in suflet si in minte, amelioreaza insomnia si alte tulburari ale somnului (somn agitat, treziri frecvente). Readuce echilibrul somn-veghe, facilitand reicadrarea in bioritmul natural (regleaza functia epifizei). Este util pentru cei hiperactivi, care se consuma mult (emotional, energetic si fizic - se epuizeaza, slabesc; este recomandat pentru durerile musculare si pentru oboseala, inclusiv in febra musculara) indiferent daca aceasta se asociaza sau nu cu hipertiroidie; lepidolitul amelioreaza si o alta tulburare care tine, subtil, de zona gatului: teama de a se exprima, de a vorbi, de a se manifesta in public (tracul). Actioneaza nu numai asupra tiroidei, ci are o actiune generala de reglare endocrina. Este recomandat si in bolile de tesut conjunctiv.

   Elimina focarele de joasa frecventa din aura, indepartand energiile negative si influentele astrale inferioare. Elimina cosmarurile si asigura odihna nocturna. Simultan aduce vibratii inalte, care atrag energii benefice si protectia inteligentei universale. Aduce noroc si favorizeaza evolutia spirituala. Rafineaza intelectul si perceptiile, favorizand accesul la lumile subtile, perceperea realitatii de dincolo de lumea fizica, dezvoltarea aptitudinilor parapsihice, expansiunea constiintei. Faciliteaza constientizarea tiparelor care incorseteaza gandirea, a prejudecatilor si a stereotipiilor de judecata anacronice, perimate, care franeaza evolutia, inlantuind individul in anumite obisnuinte mentale si comportamentale. Il ajuta sa-si descopere si sa-si inteleaga caile de transformare, ii insufla optimism si incredere si il sustine, cu calmul prietenos al energiei lui hranitoare, pe calea metamorfozarii launtrice. Simbolizeaza nasterea si moartea, dar mai ales renasterea - reinnoit, omul se trezeste la o noua viata.

   Uneori lepidolitul incorporeaza fragmente de turmalina roz, aceasta combinatie fiind deosebit de eficienta in a atrage iubirea si a indeparta tensiunile si neintelegerile care intineaza o relatie; aplaneaza conflictele, calmeaza trairile negative, aduce calm si armonie in cuplu, favorizand impacarea si intelegerea.